Trending

Ražniči v kastrůlku

Název i recept mám od svého tchána, který toto výborné jídlo připravoval v litinovém kastrolu. My ho děláme v římském hrnci nebo remosce. 
Tento recept jsem dával na web Labužník.cz  už v roce 2006 a od té doby ho mnoho lidí zkopírovalo a publikovalo na svých webech.  Teď ho konečně máme i na svém blogu.





Vezmeme kastrůlek podle počtu strávníků, na dno se dá lžíce másla ( do římského hrnce není třeba ). Dno se pokryje malými plátky naklepané krkovičky, vrstva se osolí a opepří. Na ni se naklade hojně cibule nakrájené na tenká kolečka nebo měsíčky.( když píšu hojně, tak tím myslím vrstvu, která zakryje maso ). Další vrstvu tvoří tenké plátky anglické slaniny. Mezitím si připravíme ochucený rajčatový protlak ( přisolí se a opepří, tchán říkával, že protlak musí být přesolený a přepepřený až skoro k nepoživatelnosti, doporučuji napoprvé raději méně soli a pepře, i když je pravda. že pokrm až neuvěřitelně sůl i pepř vstřebá). Touto směsí se vrstva slaniny potře. Na to se rozloží pokrájená uzenina, poté znovu krkovice a to se opakuje do libovolné výše. Končí se masem. 

 Výhoda je, že se to může připravit třeba už v pátek, dát do chladničky a v sobotu až přijde návštěva, se kastrůlek vloží do středně teplé trouby ( 180-200° C) a za 45 minut je hotovo. Pokrm se hodí hlavně na různé oslavy, kde z Vás budou všichni zúčastnění loudit recept ( Mnohokrát vyzkoušeno)


Suroviny 
  • Vepřová krkovice 
  • anglická slanina 
  • párek nebo klobása 
  • cibule 
  • rajčatový protlak 
  • sůl 
  • pepř
Doporučená příloha: Chleba a pivo
















Novější Starší